promotii

Ateroscleroza

Ge 132 - Antioxidant este recomandat ca adjuvant pentru ateroscleroza.

Ateroscleroza reprezinta acumularea de placi de aterom pe fata interna a vaselor de sange. Ateroscleroza se poate dezvolta in orice artera mare sau medie din orice zona a corpului. Termenul ateroscleroza provine din grecescul athere care inseamna depozit. Formarea placilor de aterom in arborele vascular coronarian este cauza principala de mortalitate. Milioane de persoane prezinta aceasta boala dar nu stiu de ea, fiind inca in stadiu incipient, asimptomatic. Ateroscleroza consta in aparitia unor ingrosari cu aspect de terci de malai pe peretele interior al arterelor. Depunerea sau placa aterosclerotica, numita si aterom, este bogata in grasimi, colesterol si calciu si determina ingustarea progresiva a interiorului vaselor de sange. Curgerea sangelui este mult ingreunata si tesuturile din zona irigata de vasele afectate de ateroscleroza sufera din cauza reducerii cantitatii de oxigen si substante nutritive. Riscul unor boli cardiovasculare cu consecinte severe creste pe masura ce procesul aterosclerotic avanseaza. Riscul afecteaza cel mai puternic organele cu nevoi energetice crescute cum sunt inima si creierul. Pe masura ce arterele se infunda ca urmare a dezvoltarii aterosclerozei, aceste organe de importanta vitala sufera tot mai sever. In fazele avansate ale procesului aterosclerotic circulatia sangelui prin vasele arteriale poate fi totalmente oprita ceea ce duce la consecinte deosebit de grave. Cand ateroscleroza afecteaza arterele care transporta sange la inima, ea poate restrictiona fluxul de sange spre muschiul inimii, cauzand dureri de inima (angina), batai neregulate ale inimii (aritmii) si alte probleme. Placa de colesterol poate afecta peretele interior al arterei cauzand cheaguri de sange care pot duce la blocarea fluxului sangelui, care, la randul sau poate duce la un atac de inima si poate afecta muschiul inimii. Ateroscleroza la arterele inimii (coronare) se numeste boala arterelor coronare. Cand ateroscleroza afecteaza arterele care transporta sange la creier ea poate cauza un atac ischemic tranzitoriu sau accident vascular cerebral, atac cerebral, infarct cerebral. Ateroscleroza poate cauza un atac cardiac daca blocheaza complet fluxul sanguin al arterelor coronare. De asemenea, poate determina un atac cerebral daca blocheaza complet arterele cerebrale (carotide).Daca boala afecteaza arterele de la nivelul gatului, rinichilor, coapselor si bratelor, poate cauza insuficienta renala sau gangrena.

Placile de aterom determina trei entitati clinice:
-boala arteriala coronariana care determina angina, moartea cardiaca subita si infarctul miocardic
-boala cerebrovasculara care cauzeaza infarctele cerebrale si atacurile cerebrale tranzitorii
-boala arteriala periferica care determina circulatie sanguina deficitara in picioare, cu durere la mers si vindecare incetinita a ranilor. Boala severa poate conduce la necesitatea amputarii unei portiuni din membrul afectat.

Ateroscleroza este cauza principala a jumatate din decesele lumii dezvoltate. Este mai frecventa printre barbati decat femei. Prevalenta inalta a aterosclerozei la barbati este cauzata de efectele protective ale estrogenului la femei. Efectul sexului dispare dupa menopauza la femei. Incidenta bolii de inima coronariene printre femei este aceiasi cu cea la barbati, dar manifestarile clinice la femei sunt intirziate cu 10 ani. Majoritatea cazurilor de ateroscleroza vor deveni aparente clinic la virsta de 40-70 de ani.

Factori de risc:
-hipercolesterolemia (cresterea concentratiei de colesterol din sange peste valorile normale)
-hipertensiunea arteriala (tensiunea arteriala marita)
-diabetul zaharat
-fumatul
-dedentarismul
-obezitatea
Printre factorii de risc studiati recent si care ar putea fi implicati in aparitia aterosclerozei sunt:
- nivelul crescut de proteina C-reactiva (PCR)
- nivelul crescut de trigliceride, in special la femei
- stresul psihic
- consumul excesiv de alcool

Simptome:
Simptomele difera in functie de localizarea aterosclerozei:
-la nivelul arterelor coronare: angina pectorala, atac de cord sau deces spontan
-la nivelul arterelor carotide: ameteala spontana, slabiciune, pierderea capacitatii de a vorbi sau orbire
-la nivelul arterelor femurale: crampe musculare, oboseala la mers
-la nivelul arterelor renale: hipertensiune dificil de tratat

Prevenire:
-renuntarea la fumat
-dieta strict vegetariana (fara carne, oua, peste, lactate)
-exercitii fizice regulate
-program de control al stresului

Preventie
-O alimentatie sanatoasa, ca de exemplu adoptarea unei diete echilibrate, efectuarea in mod regulat de exercitii fizice, mentinerea unei greutati corporale normale, renuntarea la fumat si controlul hipertensiunii, poate reduce riscul de dezvoltare a aterosclerozei, de evolutie a bolii, iar in unele cazuri contribuie chiar la regresia acesteia.
O dieta echilibrata reduce nivelele excesive de LDL colesterol si trigliceride. Ea include o varietate de alimente cu un continut sarac in grasimi si colesterol si bogat in fibre, multe fructe si legume si o cantitate limitata de sodiu.
-Exercitiile aerobice ajuta la scaderea tensiunii arteriale, la controlul greutatii corporale si la marirea nivelului HDL colesterol (colesterol bun). De asemenea, contribuie la mentinerea flexibilitatii vaselor de sange. Sunt recomandate exercitiile aerobice cu o intensitate moderata spre intensa aproximativ 30 de minute, de cel putin 4 ori pe saptamana. Exercitii aerobice cuprind: joggingul, urcatul scarilor, plimbatul mersul pe bicicleta, etc. O persoana cu ateroscleroza trebuie sa consulte medicul specialist inainte de adoptarea unui program de exercitii fizice.
Mentinerea unei greutati corporale normale
Mentinerea unwi greutati normale a corpului ajuta la reducerea colesterolului total si LDL colesterolului, trigliceridelor si la cresterea nivelului de HDL colesterol. De asemenea, contribuie la scaderea tensiunii arteriale. Adoptarea unei diete echilibrate si efectuarea regulata de exercitii fizice reprezinta 2 elemente esentiale pentru mentinerea unei greutati corporale sanatoase.
Renuntatul la fumat
Fumatul are multe efecte negative asupra inimii, insa renuntarea la fumat poate repara pagubele produse.

Controlul hipertensiunii
Hipertensiunea poate fi controlata prin modificari ale stilului de viata (reducerea consumului de grasimi si sodiu, exercitii fizice, renuntarea la fumat, evitarea stresului si consumul moderat de alcool) si prin tratament medicamentos. Medicamentele care pot fi utilizate in tratamentul hipertensiunii cuprind diuretice, beta-blocante, inhibitoare ale nervilor simpatici, vasodilatatoare, inhibitoare ale enzimei de conversie a angiotensinei, si antagoniste de calciu. Hipertensiunea nu prezinta de regula simptome evidente, astfel ca trebuie verificata in mod regulat.


SEO