promotii

Diabet

Ge 132  Antioxidant este recomandat ca adjuvant pentru diabet, diabet zaharat tip 1, diabet zaharat tip 2, diabet gestational, controlul colesterolului, greutate corporala excesiva, boli de inima, insuficienta renala, controlul glicemiei.

Diabetul tip 1 afecteaza 5-10% dintre persoanele cu diabet si se declanseaza, de obicei, la varste mici. Diabetul zaharat tip 1 se caracterizează prin distrugerea celulelor beta pancreatice producătoare de insulină din insulele Langerhans din pancreas, care conduce la un deficit de insulină. Hormonul numit insulina permite celulelor corpului să utilizeze glucoza ca sursă de energie. Cand secreţia de insulină este insuficientă sau când insulina nu-şi îndeplineşte rolul în organism, afecţiunea se numeşte diabet zaharat. Diabetul poate fi ţinut sub control printr-o supraveghere atentă a dietei şi a greutăţii şi prin exerciţii fizice, ca supliment a tratamentului medical. Pentru controlarea glicemiei este nevoie de insulina, adusa din exterior, din moment ce pancreasul nu o produce. Astfel, bolnavul de diabet de tip I fie isi face zilnic injectii cu insulina, fie utilizeaza o pompa de insulina. Prin digestie, unele alimente cu carbohidraţi sunt transformate în zahăr mai repede decat altele. Acestea au un indice glicemic mai înalt. Diabetul zaharat tip 2 este cea mai comuna forma de diabet si afecteaza 90-95% dintre suferinzii de diabet.

Diabetul zaharat tip 2 se datorează rezistenţei crescute la insulină a ţesuturilor, însoţită de scăderea secreţiei de insulină. Lipsa de răspuns la insulină a ţesuturilor este cauzata, cel mai probabil, de modificarea receptorului pentru insulină de pe membrana celulară. Diabetul tip 2 este tratat cu medicamente pe perioada lunga, necesitând aportul extern de insulină doar din momentul în care tratamentul oral nu mai este eficient în controlul concetraţiei glucozei sanguine (tipul 2 este caracterizat printr-o insulinemie ridicată (ca efect compensatoriu), ceea ce duce, în timp, la epuizarea capacităţii endogene de secreţie.

Factori de risc diabet de tip 1:
-regimul sedentar de viaţă şi abundenţa calorică a dietei moderne, fapt ce conduce la obezitate sau la indici ai masei corporale ridicaţi
-fumatul - o mărire a nivelului de colesterol, tensiune (presiunea) arteriala inalta.
-factorii ereditari, genetici
-factorii de mediu
-consumul de lapte de vaca sau produse de lapte la sugarul mic

Cercetarile sugereaza ca albumina din laptele de vaca ar duce la aparitia unor anticorpi care, prin reactivitate incrucisata, afecteaza in cele din urma celulele beta pancreatice si astfel contribuie la aparitia diabetului zaharat.

In aparitia diabetului de tip 2, cei mai importanti factori sunt: greutatea corporala excesiva, sedentarismul, stresul psihic excesiv, abuzul alimentar, respectiv excesul de produse zaharoase

Diabetul gestational

Factori de risc in diabetul gestational :
- mama cu hipertensiune arteriala
- copil cu greutate mare la nastere (mai mare de 4 kilograme)
- multiple avorturi spontane in antecedente
- copil mort la nastere fara o cauza anume.

Tratament:
Diabetul zaharat de tip 1 apare in special la copii si tineri si necesita intotdeauna tratament cu insulina, deoarece pancreasul nu o mai poate produce. Din acest motiv se mai numeste si diabet insulino-dependent.

Diabetul zaharat de tip 2 apare de obicei la adultii de varsta mijlocie (40 de ani) sau mai tarziu, mai cu seama la persoane supraponderale. In acest caz, organismul continua sa produca insulina, dar aceasta nu isi poate indeplini rolul in mod normal. Acest al doilea tip de diabet nu necesita de regula tratament cu insulina, fapt pentru care s-a si numit diabet zaharat non-insulino-dependent.

Tratament pentru diabetul gestational:
La majoritatea gravidelor cu diabet gestational exercitiile fizice si dieta mentin glicemia in limite normale. Daca glicemia nu este tinuta in limite este necesara terapia cu insulina. Gravida trebuie instruita cu privire la modul de administrare a insulinei. Complicatiile diabetului gestational au o frecventa mai mare de aparitie in cazul in care fatul creste in greutate mai mult decat in mod obisnuit. Greutatea fatului se evalueaza ecografic. In cazul in care ecografia indica o greutate crescuta a fatului poate fi necesara terapia cu insulina.

Simptome:
Simptomele diabetului zaharat sunt diferite de la caz la caz. In general, diabetul se caracterizeaza prin cresterea peste normal a concentratiei de glucoza in sange (hiperglicemie), cu sau fara eliminarea de zahar prin urina (glicozurie).

Alte simptome sunt:
- setea excesiva cu aport crescut de apa
- eliminarea de urina in cantitati mari
- foamea excesiva cu ingestia de alimente in cantitati mari

Aceste trei simptome, cunoscute in terminologia medicala ca polidipsie, poliurie si respectiv polifagie, sunt in general cauzate de hiperglicemie.

Complicatiile care apar in diabet:
Persoanelor care sufera de diabet le pot fi afectate, in timp, inima, vasele sangvine, ochii, rinichii, nervii.

Retinopatia diabetica este o cauza importanta a orbirii si apare ca urmare a afectarii vaselor mici de la nivelul retinei la persoanele cu diabet. Dupa 15 ani de boala, aproximativ 2% dintre bolnavii de diabet orbesc, iar 10% dintre ei sufera de diferite tulburari de vedere. Neuropatia diabetica reprezinta afectarea nervilor si apare la aproximativ 50% dintre bolnavii de diabet. Aceasta duce la scaderea sensibilitatii dureroase, tactile, termice in anumite parti ale corpului, afecteaza capacitatea de miscare si forta musculara a persoanelor cu diabet. Cel mai frecvent sunt afectate picioarele, neuropatia contribuind la aparitia ulcerelor, infectiilor si deformarilor osoase si articulare.

Insuficienta renala este o alta complicatie care poate aparea in diabet. Din cauza insuficientei renale mor 10%-20% dintre bolnavii de diabet.

Riscul bolilor de inima si al infarctului creste la persoanele cu diabet. 50% dintre bolnavii de diabet mor din cauza bolilor de inima si infarctului.

Ge 132  Antioxidant este recomandat ca adjuvant pentru diabet, diabet zaharat tip 1, diabet zaharat tip 2, diabet gestational, controlul colesterolului, greutate corporala excesiva, boli de inima, insuficienta renala, controlul glicemiei.


SEO